torsdag 8. april 2010

Hjemmelagde godbiter

Når det gjelder trening av hund vil nok mange mene at godbiter er sentralt. Utfordringen for oss har vært å motivere pelsen med spiselige belønninger, så han er kanskje litt atypisk hund, hvertfall for den egentlig matglade rasen sin. Vi har vært gjennom kjøttkaker, pølser, fiskepudding, blodpudding, ulike tørka godbiter fra dyrebutikken, leverpostei, baconost på tube og sikkert enda flere sorter. Men det har ikke lyktes oss å holde fokuset mer enn et par sekunder av gangen.
En annen utfordring har vært å finne godbiter som kan ligge i lomma uten å klisse, klebe, smuldre og lage gris.
Etter flere forsøk, litt tips, søk og prøving og feiling har vi testa ut et par oppskrifter som kanskje andre også kan ha nytte av. Første gang vi fikk testa den ene var på grunnkurs i lydighet, der pelsen omtrent sto på hodet i lykkerus dersom han fikk denne sorten av kurslederen. Derfor måtte vi bare prøve. En annen fordel er selvsagt at disse godbitene er billige å lage, uten kunstige tilsetninger og litt bedre for magen.

Godbiter med kjøtt: 
5-600 g kjøttdeig
3 dl finrevet gulrot (kan også bruke frossen grønnsaksblanding som kokes møre og kjøres litt med stavmikser
2 dl små havregryn
2 dl mel
2 egg
masse hvitløkspulver (ikke hvitløkssalt, men rent hvitløkspulver) - minst et par ss
Blandes sammen og klemmes utover et bakepapir på stekeplate. Stekes minst 45 min på 200 grader. Delte opp i biter på ca 1 x 1 cm med pizzahjul. Fortsatt syns vi den ble for klebrig, så vi skrudde ned temperaturen til 125 grader og stekte/tørket videre 30 min med ovnsdøra litt på gløtt. Da ble bitene tørre og fine til å ha i lomma. De holder også lenge når de er helt tørre. :-)

Godbiter med fisk:
4 bokser tunfisk i vann (vannet helles ut)
3 dl mel
3 dl små havregryn
2 egg
2 ts tørket rosmarin
masse hvitløkspulver (minst et par ss)
Samme framgangsmåte som over. Denne blir litt tørrere å klemme ut og dekker ikke fullt ei hel stekeplate. Stekes minst 45 min på 180 grader. Etterstekes/-tørkes som beskrevet over dersom den blir for fuktig.

Nam-nam!

2 kommentarer:

  1. Her tror jeg vi må låne oppskriften. Høres utrolig godt ut.. ehh ja vel og merke hilsen Turte:)

    SvarSlett